Foglalás
Bezár

XV. Kálmán Imre Emléknapok Siófokon

2022. november 24. - 2022. november 28. Siófok Ingyenes!
XV. Kálmán Imre Emléknapok Siófokon
Október utolsó hetében Kálmán Imre lázban ég Siófok városa. A világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját ünnepli a város. Öt napon át tart a XV. Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat Siófokon; kiállításmegnyitóval, tematikus városi sétával, zenés színházi előadásokkal és egy ünnepi gálával várják az érdeklődőket.
A „Szenvedélyes századelő - a múlt találkozása a jelennel” című programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, amely gazdag programválasztékot és ingyenes látogathatóságot tesz lehetővé.

A 2022-es év különleges Siófok életében: idén ünneplik Kálmán Imre, a város díszpolgára, a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulóját. Ennek apropóján egész évben kiemelt szerepet kap Siófok kulturális életében Kálmán Imre munkássága, a korszak miliője, és a hajdanán könnyűzenének számító operett műfaja.

Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol kilencéves koráig élt családjával. Már gyermekkorában imádta a zenét, érdekelte a színház világa. Első nagy sikere a Tatárjárás című operett, amely 1908-ban került bemutatásra. A világsikernek számító bemutatót követően Kálmán Imre Bécsbe költözött. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába sodorta az élet, ahonnan csak a háború után tért vissza Európába. 1953. október 30-án Párizsban halt meg. A zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924) vagy A chicagói hercegnő (1928).

A Kálmán Imre 140 emlékév kiemelt rendezvényhete a „Szenvedélyes századelő – a múlt találkozása a jelennel” XV. Kálmán Imre Emléknapok október 24-28. között, ahol egyedi, tematikus programkínálattal várják a közönséget. Nemcsak operett dallamok csendülnek fel a Balaton-parti városban, hanem jazz átiratokkal, kiállításokkal, tematikus sétával is készülnek a vendégek számára. A rendezvénysorozat alatt fény derül a Kálmán-bonbon titkára is, melyet Leányvári Krisztina cukrászművész álmodott és alkotott meg Siófok városának.

Az ötnapos rendezvénysorozat alatt nagyon gazdag programkínálat várja a műfaj szerelmeseit:

- A Kálmán Imre Művelődési Központban kiállításmegnyitóval indul az emlékhét, amelyen megtekinthető Kálmán Imre és családja képeken, a korabeli Siófok és a siófoki élet, valamint a Kálmán Imre emlékplakettel kitüntetett művészek kézlenyomata.

- A Kálmán Imre Művelődési Központban esténként előadásokkal és Operett gálaműsorral várják a nézőket. Többek közt a HADART Színház élőzenés előadása, a Magyar Zenés Színház előadása, Monarchia Színház előadásában a 120 perc a Föld körül című operett (Kero produkció) lesz látható, valamint fellép az Apáti Dixieland Band, akik jazz stílusban adják elő Kálmán Imre híres műveit.

- Zelinka Tamás zenetörténész előadásában ismerhetik meg a sokszínű Kálmán Imrét, valamint „A Mondén hangulatban” című kiállítás keretében mutatják be a fürdőéletet Kálmán Imre korában – helyszínül szolgál a BRTK Könyvtár.

- A Kálmán Imre Emlékházban kiállítás, tárlatvezetés érdekességekkel fűszerezve, múzeumpedagógiai foglalkozás várja a látogatókat, szintén az Emlékház szervezésében az „Operettkirály” tematikus városnéző sétára invitálják a vendégeket.

- Az Emléknapok ideje alatt Operett Expressz – városnéző kisvonat közlekedik, melyen felcsendülnek Kálmán Imre legszebb melódiái.

Kálmán Imre Emléknapok 2022. október 24-28. - részletes program

2022. október 24. hétfő

10.00 - 16.00 Kálmán Imre Emlékház–ingyenes belépés

16.00 Kálmán Imre Emlékház –emléktábla koszorúzás, felvonulás fúvószene kíséretében az alábbi útvonalon: Kálmán Imre sétány–Kálmán Imre zenepavilon - Fő tér - Kálmán Imre szobor

18.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Galéria – kiállításmegnyitó

Kálmán Imre és családja; a korabeli Siófok és siófoki élet képeken, valamint a Kálmán Imre Emlékplakettesek kézlenyomatai

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – Dalban mondom el, a HADART Színház élőzenés előadása

2022. október 25. kedd

15.00 Kálmán Imre Emlékház – Az Operettkirályfi, múzeumpedagógiai foglalkozás

17.00 Kálmán Imre Emlékház – Operettkirály, tematikus városnéző séta

18.00 BRTK Könyvtár Előadóterem –Sokszínű Kálmán Imre, Zelinka Tamás zenetörténész előadása

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – Zerkovitz úr ébresztő! – a Magyar Zenés Színház előadása

2022. október 26. szerda

17.00 Kálmán Imre Emlékház – Művészbejáró, Tiboldi Máriával Gajdó Tamás, az OSZMI munkatársa beszélget

18.00 Sajtótájékoztató – Interjúlehetőség emlékplakettes művészekkel, szervezőkkel

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – Gálaműsor a Kálmán Imre Emlékplakettel kitüntetett művészekkel

Közreműködik: Csere László, Kállay Bori, Leblanc Győző, Mikó István, Oszvald Marika, Peller Károly, Szolnoki Tibor – Zsadon Andrea, Teremi Trixi, Éliás Tibor, valamint a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével.

2022. október 27. csütörtök

16.00 Kálmán Imre Emlékház – ingyenes tárlatvezetés érdekességekkel fűszerezve

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – 120 perc a Föld körül – a Monarchia Színház előadása – Kero® produkció

2022. október 28. péntek

19.00 Kálmán Imre Művelődési Központ Színházterem – Kálmán Imre legszebb melódiái, az Apáti Dixieland Band előadásában

A programsorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre, ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött!
Google Naptárhoz adás

Kapcsolódó ajánlataink az esemény időpontjában

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!
Töltse le a Hotel & More alkalmazást mobil eszközére!